Slechte adem en een kunstgebit. Heeft het iets met elkaar te maken?

Niets is vervelender dan een slechte adem waarvan u zelf niet eens weet dat u die heeft. Een slechte adem wordt ook wel halitose genoemd. Er wordt vaak gezegd dat men geen slechte adem meer kan krijgen als hij/zij eenmaal een kunstgebit heeft. Echter, dit is niet het geval. In deze blog bespreekt Kunstgebit Friesland met u wat de oorzaken van een slechte adem zijn, of het iets met uw kunstgebit te maken kan hebben en wat u aan een slechte adem kunt doen!

Oorzaken van een slechte adem

Het hebben van een slechte adem is niet prettig, omdat u vaak zelf niet eens door heeft dat u hier last van hebt. Het is vaak uw partner of iemand anders die u hier mee confronteert; dat wilt u natuurlijk niet! We zetten een aantal oorzaken voor u op een rijtje:

  • Droge mond
    Speeksel helpt om een slechte adem te voorkomen. Geen of weinig speeksel in uw mond zorgt er dus voor dat uw mond onaangenaam kan gaan ruiken. Een droge mond ontstaat vaak door spanning, angst of bij zenuwen. Ook kan een droge mond ontstaan bij mondademhaling.

  • Goede mondhygiëne

    Het is erg belangrijk dat de hygiëne in uw mond goed bijgehouden wordt. Als er voedselresten blijven zitten tussen uw gebit, kunnen bacteriën hun slag slaan. De bacteriën stoten stinkende gassen uit die zorgen voor een slechte adem.

  • Gaatjes

    Ook kunnen bacteriën gaan zitten in rottend tandweefsel, oftewel gaatjes.

  • Ontstoken tandvlees

    Bacteriën schuilen zich graag onder de tandvleesrand, wat vervolgens kan zorgen voor een ontsteking. Dit kan u een slechte adem bezorgen.

  • Roken of het drinken van alcohol

    Het roken van sigaretten, sigaren of een pijp geeft een slechte adem. Ook overmatig alcoholgebruik kan een vieze adem geven;

  • Bepaalde aandoeningen

    Ontstoken amandelen, diabetes, bijholteontsteking, middenrifbreuk kunnen allemaal zorgen voor het hebben van een slechte adem. Vaak is een slechte adem een van de symptomen van deze aandoeningen. Ga bij twijfel naar uw huisarts.

Een slechte adem door uw kunstgebit

In eerste instantie hebben een slechte adem en een kunstgebit niks met elkaar te maken. Het feit dat u een kunstgebit heeft, wil nog niet zeggen dat u last krijgt van een slechte adem, mits u uw prothese goed schoonhoudt. Voedselresten of resten van kleefpasta kunnen trouwens wel voor nare geurtjes zorgen als u uw kunstgebit in heeft.

Het kan ook zijn dat uw kunstgebit niet goed meer past. In dat geval kunnen er voedselresten tussen de prothese en uw tandvlees komen en kan er een onaangename geur ontstaan. Dit is namelijk voor bacteriën de ideale en warme plek om zich voort te planten.

Wat u kunt doen aan een slechte adem?

U leest deze blog waarschijnlijk om erachter te komen wat u kunt doen tegen een slechte adem, omdat u hier zo snel mogelijk van af wil. Mochten het geen gaatjes of een aandoening zijn, dan kunt u het volgende doen:

  • Maak uw kunstgebit dagelijks goed schoon en reinig de prothese eens in de zoveel tijd met een speciale intensieve reiniger. Deze kunt u krijgen bij de drogisterij in de buurt;

  • Poets elke dag uw mondholte mee en vergeet uw tong niet te poetsen;

  • Heeft u een gedeeltelijk kunstgebit? Houd uw eigen tanden dan zorgvuldig schoon. Regelmatig poetsen, flossen en stoken helpen een slechte adem te voorkomen;

  • Heeft u een kunstgebit met implantaten? Poets deze dan ook regelmatig;

  • Drink veel water en probeer bij een droge mond eens adem te halen door uw neus. Water drinken helpt bij de hydratatie van de slijmvliezen in de mondholte;

  • Laat uw kunstgebit regelmatig controleren en meld het direct aan ons als uw prothese niet goed meer past.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen, zodat we samen kunnen kijken wat Kunstgebit Friesland voor u kan doen!

Warner Sinnige